Heeft u een uitkering van UWV? Dan kunt u een paar maanden op proef gaan werken bij een werkgever. Op die manier kunt u wennen aan het bedrijf en kijken of het werk u bevalt. De werkgever kan bekijken of u geschikt bent voor de baan. U houdt ondertussen gewoon uw uitkering; de werkgever hoeft u dus geen salaris te betalen.

Hoe lang?

De proefperiode duurt in principe 2 maanden. Maar mensen met een ziekte of beperking kunnen UWV vragen om een langere proefperiode.

Echte baan

Het werk dat u gaat doen moet wel een echte baan zijn. En de werkgever moet van plan zijn om u na de proefperiode in dienst te nemen, als u geschikt bent. De eerste maanden kunt u allebei rustig kijken of het bevalt. Na de proefperiode beslist u samen wat u doet: u krijgt een baan met een salaris of u stopt met het werk en houdt uw uitkering. U mag dit trouwens ook al eerder beslissen als het dan al duidelijk is.

Vraag het eerst

U kunt aan uw arbeidsdeskundige of werkcoach vragen of werken op proef iets voor u is. Vraag op welke manier u werken op proef het beste kunt aanpakken. U kunt bijvoorbeeld aan bedrijven vragen of u op proef mag komen werken. Maar u kunt het ook tijdens een sollicitatiegesprek noemen.

Formulier

Heeft u een proefplaats gevonden? Dan moet u dit aan UWV melden met een speciaal formulier. U kunt het formulier downloaden op uwv.nl. U moet het samen met uw werkgever ondertekenen. Wilt u een proefperiode die langer dan 2 maanden duurt? Dan moet u dit invullen op het formulier.

Veranderingen

Vergeet niet om veranderingen meteen door te geven aan UWV. Bijvoorbeeld: u stopt met de proefplaats of u krijgt de baan.

Bijstandsuitkering

Heeft u een bijstandsuitkering? Ook dan kunt u soms een aantal maanden op proef werken. U houdt uw bijstandsuitkering. Vraag bij uw contactpersoon bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Zie ook

Links

Vergelijk hulpaanbod