Diploma's zijn belangrijk. Ze laten zien wat u kunt en wat u geleerd heeft. Veel mensen hebben in de praktijk een heleboel kennis en ervaring opgedaan, zonder dat ze daar een diploma voor hebben gekregen. Is hier wat aan te doen?

Ervaringscertificaat

U kunt die kennis en ervaring vast laten leggen in een 'ervaringscertificaat'. Dat is een soort diploma. Een ervaringscertificaat kan handig zijn bij sollicitaties: u kunt ermee laten zien wat u allemaal kunt.
Gaat u een opleiding of cursus doen? Dan kunt u met een ervaringscertificaat vaak een vrijstelling voor bepaalde vakken krijgen.

Niet gratis

Uw contactpersoon bij UWV of de gemeente kan u helpen met het aanvragen van een ervaringscertificaat. De procedure kost tijd en geld. Meer informatie vindt u op ervaringscertificaat.nl en leerwerkloket.nl.

Ook het ervaringscertificaat zelf kost geld: u betaalt rond de € 1500. Maar u mag het bedrag aftrekken bij de belastingaangifte.

Uitkering?

Heeft u een van deze uitkeringen van UWV: Ziektewet, WIA, WAO, Wajong of Waz? Informeer dan bij uw contactpersoon of UWV het certificaat kan betalen.

Vergelijk hulpaanbod