Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

De gemeente heeft een steunpunt voor mantelzorg: het Mantelzorgcentrum. U kunt daar terecht voor informatie en ondersteuning.

Zij kunnen regelwerk van u overnemen, zoals het aanvragen van een pgb. Soms regelen zij ook praktische hulp bij de mantelzorg. Dit heet ook wel respijtzorg.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn.

U kunt bij het Sociaal Team, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Soms heeft de gemeente ook een aparte dementieconsulent, waar u terecht kunt voor tips, ondersteuning en hulp bij de zorg voor iemand met dementie. U kunt hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursussen, activiteiten en lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Bijeenkomsten voor mantelzorgers en activiteiten worden vaak georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in uw gemeente. Of door patiëntenverenigingen. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is of contact opnemen met het Sociaal Team voor meer informatie.

Informatie bij het Sociaal Team

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het Sociaal Team om uw situatie te bespreken; de consulent zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

SpelaanZee

De woensdagmiddag kun je samen een spelletje spelen. Er zijn veel...

Mantelzorgondersteuning

De ruim 300 Steunpunten Mantelzorg in het land richten zich op het...

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Lotgenotencontact mantelzorgers

InloopaanZee

Tijdens de inloopochtenden kun je een kopje koffie/thee drinken en...

Alzheimer Café

Zie informatie Alzheimer Café op website...

Lotgenotencontact

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de website van...

Organisaties

Steunpunt mantelzorg

Mantelzorgcentrum - Heiloo

 072-56 27 618 mantelzorgcentrum.nlWitte Paal 3471742LESchagen

Mantelzorgorganisatie

Mantelzorgcentrum - Heiloo

 072-56 27 618 mantelzorgcentrum.nlWitte Paal 3471742LESchagen

Uw Mantelzorgmakelaar Joke Tiemersma

 06-13 85 83 98 uwmantelzorgmakelaar.net

Vergelijk hulpaanbod