Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? En is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team om Hulp bij het Huishouden te vragen.

Gesprek met het Sociaal Team

Heeft u een melding gedaan bij het Sociaal Team? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een gesprek met het Sociaal Team. Dit gesprek voert u met een consulent van het Sociaal Team. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het gesprek met het Sociaal Team? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het gesprek met het Sociaal Team altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het Huishouden

Worden huishoudelijke werkzaamheden steeds lastiger? Via de...

Hulp bij het Huishouden

Worden huishoudelijke werkzaamheden steeds lastiger? Via de...

huishoudelijke hulp

Laat ons uw huishoudelijke hulp organiseren met hulpen uit uw...

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Zorgen voor de Zorg

 0299-67 31 71 zorgenvoordezorg.nlDriekoningenhof 71483XNDe Rijp

De Haemstede

 072-57 53 130 Beemsterlaan 61861LHBergen

Hoog Duinen

 072-57 53 130 Heereweg 1691871EESchoorl

Thuiszorginstelling

Tzorg - Amsterdam

 088-00 25 500 tzorg.nlHettenheuvelweg 4-61101BNAmsterdam

Zorgen voor de Zorg

 0299-67 31 71 zorgenvoordezorg.nlDriekoningenhof 71483XNDe Rijp

Aristozorg

 072-53 20 909 aristozorg.nlStationsweg 871851LJHeiloo

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod