Tips voor het voorbereiden van uw sollicitatie: zorg dat u zoveel mogelijk informatie heeft over het bedrijf waar u gaat solliciteren, oefen de vragen die u misschien krijgt, en let op uw kleding en houding.

Tips voor de voorbereiding

Wat u kunt doen:

 • Zoek informatie over de organisatie. Bijvoorbeeld op de website.
 • Bereid u voor op vragen over uw opleiding, uw ervaring en uw eigenschappen met behulp van de checklist sollicitatievragen (PDF, 65,9 kB).
 • Bedenk ook alvast een paar vragen die u kunt stellen over de organisatie en over de functie.
 • Bedenk wat de organisatie u te bieden heeft en wat uw sterke punten zijn.
 • Ga na welke werkervaring het beste aansluit op de vacature waarop u solliciteert.

Zoek informatie op

Zorg dat u zo veel mogelijk te weten komt over de organisatie en de functie. U kunt bijvoorbeeld op de website van de organisatie al veel informatie vinden.

Het kan namelijk gebeuren dat u tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd wordt om te vertellen wat u van de organisatie vindt. En of u weet wat de organisatie precies doet. Hoe meer u weet, hoe beter.

Kledingkeuze

Het spreekt vanzelf dat u goed nadenkt over uw kledingkeuze. U kunt beter te netjes gekleed zijn, dan te slordig. Het is ook belangrijk dat u zich in uw sollicitatieoutfit prettig en zelfverzekerd voelt. En dat de kleding past bij de functie en bij het soort bedrijf.

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u misschien via de lokale kledingbank of een vrijwilligersorganisatie, zoals Dress for Succes, aan een geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek komen.

Het sollicitatiegesprek oefenen

U kunt een sollicitatiegesprek voorbereiden door het met iemand te oefenen. Bijvoorbeeld met een vriend, vriendin, broer, zus of buur. Laat de ander een paar lastige vragen stellen. En vraag diegene om te letten op uw lichaamshouding en de indruk die u maakt.

Lichaamstaal

Uw lichaamstaal is belangrijk voor de indruk die u maakt.

 • Geef bij binnenkomst een stevige handdruk. Kijk de ander vriendelijk of lachend aan. En wacht even tot de ander zijn of haar naam eerst heeft gezegd.
 • Probeer tijdens het gesprek te ontspannen en een rustige indruk te maken.
 • Ga rechtop zitten.
 • Friemel niet teveel aan uw haar, gezicht, kleding en handen.
 • Probeer uw handen stil te houden. Leg ze bijvoorbeeld op de tafel, vouw uw handen een beetje, of leg ze op uw schoot. Als u een kopje koffie of thee krijgt, dan kunt u dat vasthouden.
 • Sla uw armen niet over elkaar heen, dan maakt u een gesloten indruk.

Let op uw lichaamstaal vanaf de voordeur. Groet bijvoorbeeld de persoon achter de balie en lach vriendelijk naar de mensen in de wandelgangen: zo laat u een positieve indruk achter.

Gesprekstips

 • Luister goed naar uw gesprekspartners.
 • Zeg het, als u een vraag niet begrijpt.
 • Probeer altijd spontaan en eerlijk antwoord te geven. Ook al is dat niet altijd het antwoord dat de ander graag wil horen.
 • Kom zelf ook met vragen. Zo komt u actief over, dat is beter dan dat u wacht op de vragen die u gesteld worden.
 • Zeg geen negatieve dingen over uw huidige of vorige werkgever.

Omgaan met vervelende vragen

Krijgt u vervelende of persoonlijke vragen, probeer dan met een tegenvraag of een grapje het gesprek een andere wending te geven.

Worden er vragen gesteld over uw gezondheid, seksuele geaardheid, zwangerschapswens, enzovoort? Dan kunt u zeggen dat u dat vanzelf wel een keer zult vertellen, als u aangenomen bent.

Een vervelend gesprek?

Wordt u echt niet netjes behandeld tijdens het sollicitatiegesprek? Dan is dit waarschijnlijk ook geen plezierige werkgever. U kunt dan beter het gesprek tot een goed einde brengen en het bij andere bedrijven gaan proberen.

Een tweede gesprek

Als alles goed gaat, wordt u misschien uitgenodigd voor een tweede gesprek. Meestal worden er slechts twee of drie kandidaten uitgenodigd voor een tweede gesprek. U bent dus bijna binnen!

Het kan zijn dat u tijdens het tweede gesprek uw toekomstige collega's spreekt. Ook zij willen graag weten wie u bent.

Het kan ook zijn dat het tweede gesprek over het contract en salaris gaat. Bedenkt u dus ook alvast wat u graag wilt verdienen.

Een afwijzing

Krijgt u na een sollicitatiegesprek een afwijzing, dan is het verstandig even te bellen en beleefd te vragen naar de reden en naar de indruk die u maakte. Dit kan u helpen bij een volgende sollicitatie.

Bestanden

Checklist
sollicitatievragen
PDF, 65,9 kB
Vergelijk hulpaanbod