Met uw curriculum vitae (cv) toont u aan dat u geschikt bent voor de functie waarop u solliciteert. Het is een document waarin u een overzicht geeft van uw werkervaring en opleidingen. Het cv is uw visitekaartje aan uw toekomstige werkgever. Besteed daarom veel aandacht aan de inhoud en aan de vormgeving.

Onderdelen van een cv

In uw cv geeft u een opsomming van:

  • Persoonsgegevens: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats.
  • Opleidingen: alle opleidingen die u na de basisschool heeft gedaan, ook die waarvan u geen diploma heeft. Geef aan of u een diploma of certificaat gehaald heeft en wanneer. Vermeld ook trainingen en cursussen.
  • Werkervaring: alle bedrijven en organisaties waar u heeft gewerkt met de vestigingsplaats, de functie die u had, de functie-inhoud (korte takenlijst) en de datum dat u in dienst ging en weer uit dienst ging.
  • Uw hobby's, vrijwilligerswerk dat u heeft gedaan en bestuurlijke functies die u heeft gehad.

Indeling van een cv

U kunt uw cv naar eigen inzicht indelen en vormgeven. Omdat werkgevers een cv snel doorkijken, moet u het wel logisch en overzichtelijk houden. Zet daarom de belangrijkste informatie voorop. Gebruik duidelijke koppen voor de verschillende onderdelen. De meeste mensen houden voor de opleidingen en werkervaring een chronologische volgorde aan. Dit betekent dat u de activiteiten die het kortst geleden zijn, bovenaan zet. Onderaan zet u wat het langst geleden is.

Referenties

Het is verstandig om ook een aantal referenties op uw cv te zetten. Soms wordt er zelfs naar gevraagd in een vacature. Referenties zijn namen en telefoonnummers van vroegere werkgevers. Het bedrijf waar u solliciteert, wil graag uw oude werkgever vragen hoe u uw werk deed. Vraag degene die u als referentie wilt noteren wel eerst of u hem of haar als referentie mag opgeven.

Aansluiten op de functie

Het hangt een beetje van uw situatie af hoe uitgebreid uw cv moet zijn. Het gaat erom dat de inhoud van uw cv aansluit op de functie waarop u solliciteert. Noem dus liever niet allerlei oude bijbaantjes die niets te maken hebben met de functie waarop u solliciteert. Maak uw cv maximaal 2 A4'tjes.

U kunt wel wat extra informatie aan uw cv toevoegen als uw cv erg 'leeg' lijkt. U kunt bijvoorbeeld een paragraaf met persoonlijke eigenschappen toevoegen.

Uw cv op vacaturesites zetten

Het is mogelijk om uw cv op verschillende vacaturesites te zetten. Zo kunnen werkgevers u ook vinden. Het is aan u om te beslissen of u dat doet. U kunt erop letten dat u niet te veel persoonlijke gegevens op uw cv zet. Bijvoorbeeld wel uw woonplaats, maar niet uw volledige adres.

Uw cv e-mailen

Als u uw cv moet e-mailen, gaat de opmaak soms verloren. Om dat te voorkomen, kunt u uw cv ook als pdf-bestand opslaan en e-mailen.

Geef het document een logische naam met uw eigen naam erin. Bijvoorbeeld 'CV_Martin_vd_Vaart'.

Vergelijk hulpaanbod