Krijgt u ontslag, of dreigt u dit te krijgen? Ga niet meteen akkoord, blijf uw werk goed doen en schakel rechtshulp in. Gaat het ontslag toch door? Misschien heeft u recht op een transitievergoeding, WW-uitkering en verschillende toeslagen.

Blijf uw werk goed doen

Krijgt u ontslag, dan kunt u daar behoorlijk door van slag raken. Het ontslag kan allerlei gevoelens bij u oproepen, variërend van boosheid tot verdriet.

Die gevoelens kunnen u dwars komen te zitten tijdens het werk. Terwijl u vaak niet meteen weg bent als u te horen hebt gekregen dat u wordt ontslagen. Probeer uw aandacht dus bij uw werk te houden en uw werk zo goed mogelijk te blijven doen. Zo geeft u uw werkgever geen extra redenen om u te ontslaan.

Ga niet direct akkoord

Als uw werkgever voorstelt om u te ontslaan, teken dan niet meteen dit ontslagvoorstel. U kunt zeggen dat u er eerst over na wilt denken.

Zo heeft u de tijd om eventueel advies te vragen bij uw vakbond, de ondernemingsraad, uw rechtsbijstandsverzekering of een advocaat. Bent u het niet eens met uw ontslag, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken.

Belangrijke documenten verzamelen

Verzamel en bewaar alle documenten die belangrijk kunnen zijn voor uw ontslag, zoals:

  • uw arbeidscontract;
  • het sociaal plan; hierin staan afspraken over de gevolgen van een reorganisatie voor u als werknemer. U leest er meer over op Werkwacht.nl.
  • de ontslagbrief van uw werkgever;
  • verslagen van functioneringsgesprekken en alle andere documenten waaruit blijkt hoe u gefunctioneerd heeft.

Heeft u mondeling ontslag gekregen? Vraag dan om een schriftelijke versie.

Juridisch advies

Als u bezwaar wilt maken tegen uw ontslag, moet u een schriftelijke reactie opstellen.

Het is verstandig om uw schriftelijke bezwaar door een deskundige te laten controleren. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u die inschakelen. U kunt misschien ook terecht bij uw vakbond, het Juridisch Loket of een advocaat.

Meer over juridische hulp.

Transitievergoeding

Bent u meer dan 2 jaar in dienst? Dan krijgt u een transitievergoeding als u wordt ontslagen. U kunt het geld vrij besteden. Bijvoorbeeld aan scholing voor een nieuwe baan. Hoe hoog de transitievergoeding is, hangt af van:

  • het aantal jaren dat u in dienst bent, per half jaar
  • uw maandsalaris

Met de rekenhulp transitievergoeding van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunt u berekenen hoe hoog een transitievergoeding in uw situatie ongeveer uitvalt.

WW-uitkering aanvragen

Zodra u weet dat u wordt ontslagen, kunt u zich als werkzoekende aanmelden bij het UWV. U kunt daar informeren of u in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering (WW).

Meer weten: checklist bij werkloos worden

Wilt u meer weten over wat u allemaal moet regelen als u binnenkort werkloos wordt? Gebruik de checklist op de website van de Rijksoverheid om hier een persoonlijk overzicht van te krijgen.

Toeslagen

Daalt uw inkomen? Dan kunt u nagaan of u misschien in aanmerking komt voor toeslagen, zoals huurtoeslag, woonkostentoeslag en zorgtoeslag.

Scholing

U kunt zich laten bijscholen of omscholen om het vinden van een nieuwe baan gemakkelijker te maken.

Hulpaanbod

Juridische dienstverlening

Rechtshulp

Recht & Raad verleent rechtshulp aan ondernemers en...

Organisaties

Advocaat

Recht & Raad

 020-68 90 863 recht-raad.nlJacob Marisstraat 971058HXAmsterdam

Juridische Praktijk Dieudonnee

 06-51 75 39 59 juridischepraktijk.nlAchterweide 131902TACastricum

RTS Advocaten & Mediators Heiloo - mr. S. Kuijs...

 072-73 70 153 rtsadvocaten.nlKennemerstraatweg 3861851BKHeiloo

Sociaal raadslieden

RTS Advocaten & Mediators Heiloo - mr. S. Kuijs...

 072-73 70 153 rtsadvocaten.nlKennemerstraatweg 3861851BKHeiloo

Vergelijk hulpaanbod