Als u een beperking of een lichamelijke handicap heeft, kunt u gewoon met het vliegtuig reizen.

Assistentie

Wanneer u een vlucht boekt, kunt u van tevoren aangeven wat voor hulp u nodig heeft. Zo kunt u op het vliegveld assistentie krijgen. De assistent kan u helpen vanaf het moment dat u aankomt op het vliegveld. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het inchecken, of bij het aan boord gaan van het vliegtuig. Assistentie kunt u aanvragen via uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau.

Binnen Europa is afgesproken dat u niets extra's betaalt voor deze hulp en voorzieningen.

Informeer naar de mogelijkheden

U kunt op de website van uw luchtvaartmaatschappij of van het vliegveld kijken voor meer informatie over vliegen met een beperking. U kunt ook bij uw reisbureau vragen wat er mogelijk is.

Laat op tijd weten wat u nodig heeft

Het is verstandig om ruim van tevoren aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie te laten weten dat u assistentie nodig heeft. Controleer bij het vliegveld hoe lang van tevoren u dit uiterlijk moet doorgeven. Vaak geldt een termijn van 48 uur voor vertrek.

U mag gratis 2 mobiliteitshulpmiddelen meenemen in het vliegtuig, bijvoorbeeld een rolstoel. Meld dit ook op tijd bij uw luchtvaartmaatschappij.

U kunt eventueel ook nog even kort voor vertrek bellen om zeker te weten of alles goed geregeld is.

Op tijd inchecken

Ga bij het reisbureau, de luchtvaartmaatschappij of het vliegveld na hoe lang van tevoren u moet inchecken op de luchthaven. Tel daar nog een half uur bij op, als u minder mobiel bent. Heeft u een zware elektrische rolstoel of een scootmobiel, dan is het verstandig om er nog een half uur extra voor te nemen.

Een reisgenoot

Misschien kunt u samen vliegen met iemand die geen lichamelijke handicap heeft, zodat hij of zij u kan helpen. Dit kan praktisch zijn als u niet zelfstandig naar het toilet kan.

In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij u verplichten om een begeleider mee te nemen. Dit geldt als u niet zelfstandig:

  • medische handelingen kunt uitvoeren
  • veiligheidsvoorschriften aan boord kunt volgen en/of uitvoeren

Vraag bij uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau na wat de voorwaarden precies zijn. U kunt daar ook uw begeleider aanmelden.

Vergelijk hulpaanbod